Wijn van de Ribolla druif
De Ribolla of voluit: Ribolla Gialla druif geeft witte wijnen met een pittige zuurgraad en een wat notige smaak. Ze zijn slank en fris en hebben een bescheiden, ingetogen geur. Je kunt bij ons twee wijnen van de Ribolla kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.
Je vindt de Ribolla in het uiterste Noordoosten van Italië, in de regio Friuli. Daar groeit hij op de steile heuvels van de districten Collio en Colli Orientali aan de grens met Slovenië. Net over de grens groeit hij ook. In het Sloveense wijndistruct Brda, maar de wijnmakers noemen hem daar Rebula.
In Griekenland groeit de Robola druif. Op het Griekse eiland Kefalonia maken ze er stevige, mineralige en citroenfrisse witte kwaliteitswijnen van. Lange tijd werd gedacht dat dit dezelfde druif is als de Ribolla. Hij zou in de dertiende eeuw door de Venetianen vanuit Griekland naar Slovenië zijn gebracht. Een mooi verhaal. Te mooi om waar te zijn wellicht. Want DNA-analyse heeft uitgewezen dat de Ribolla en Robola niet verwant zijn.






