Wijn uit Valencia

Een derde van alle Spaanse wijn wordt gemaakt in de buurt van Valencia. Bijna alles wordt geëxporteerd. Geen Spanjaard die daar wakker van ligt, want de kwaliteit laat nog wel eens te wensen over. Er zijn uitzonderingen, zoals de Fondillon, een bijzondere zoete wijn.
Er is een reden waarom wijn uit Valencia dikwijls niet al te best is. De wijngaarden liggen hoog met extreme temperatuurverschillen tussen de hete zomers en de koude winters. De vorst kan in de herfst al intreden. De meeste wijnmakers nemen geen risico en plukken de druiven vroeg. Begrijpelijk, maar het komt de kwaliteit van de wijn vaak niet ten goede.
De belangrijkste druiven voor droge wijnen uit Valencia zijn de witte Merseguera en de rode Monastrell (Mourvèdre in Frankrijk). Maar de regio is vanoudsher vooral bekend vanwege zijn zoete liqueurwijn van muskaat: de Mistela de Moscatel, ook wel Vino Licor Moscatel. Lekker, maar je kunt het nauwelijks wijn noemen. Het zoete druivensap wordt niet gegist, maar aangevuld met 15% alcohol. Snel klaar dus.
De spannendste wijn uit Valencia is de Fondillon. Een wijn die op een bijzondere manier al honderden jaren wordt gemaakt van laat geoogste Monastrell druiven. Hij heeft een alcoholpercentage van 16 tot 18% en rijpt minstens acht jaar in eikenhouten vaten. Zeer complexe, bijzondere dessertwijn.
Utiel-Requena
Utiel-Requena is één van de belangrijkste DO's van Valencia. Het gebied wordt gedomineerd door één druif: de rode Bobal. De Bobal trekt zich niets aan van de extreme temperatuurverschillen in Utie-Requena. De meeste wijn van de Bobal is niet direct om al te veel aandacht aan te besteden, maar Rosado's van Bobal kunnen best de moeite waard zijn.






